Onze leveranciers
Eerlijke en milieubewuste inkoop
Naast de melkveehouders werken wij ook nauw samen met andere leveranciers in onze keten. Zij leveren bijvoorbeeld grondstoffen, zoals melkbestanddelen, vitaminen en mineralen, plantaardige olie, lecithine of verpakkingen. Daarnaast kopen we diverse diensten in, zoals het melktransport en het transport van onze producten naar de klant.
In 2021 werkten we samen met onze klanten en leveranciers aan een duurzaam alternatief voor onze sachets. Ook werkten we aan verduurzaming van de caps van onze blikken. De caps zijn nu lichter en bevatten minder plastic. Het komende jaar schalen we het gebruik van deze duurzame alternatieven verder op.
Topics binnen eerlijke en milieubewuste inkoop

Leverancierscode en IMVO
Eerlijke en milieubewuste inkoop
Leverancierscode en IMVO

We werken veel samen met leveranciers van grondstoffen, verpakkingen en diensten zoals bijvoorbeeld transport. Al onze leveranciers moeten voldoen aan onze Leverancierscode met eisen op het vlak van mensenrechten, dierenwelzijn en milieu.
In de Leverancierscode staan gedragsregels over verantwoordelijkheden die leveranciers hebben met betrekking tot bedrijfsintegriteit, milieu en lokale omgeving, werknemers en dierenwelzijn. We werken alleen samen met leveranciers die voldoen aan deze eisen. Omdat we veel met Europese leveranciers werken zijn veel risico’s vaak al afgedekt in wet- en regelgeving. Iedere drie jaar wordt de leverancierscode opnieuw ondertekend. In de leveranciersaudits letten we op naleving van de eisen die we stellen. Bij afwijkingen wordt samen met de leverancier een verbeterplan opgesteld om oplossingen op korte termijn te realiseren. Als gevolg van COVID-19 vonden er minder leveranciersaudits plaats, of in sommige gevallen op afstand. In 2021 zijn de audits weer opgepakt, en ook het komende jaar vinden de audits weer plaats.
In 2022 gaan we in het kader van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) aan de slag met ‘due diligence’, oftewel ‘gepaste zorgvuldigheid’. Dit betekent dat we meer inzicht hebben in de risico’s op mensen en het milieu waar wij door onze bedrijfsactiviteiten – direct of indirect – bij betrokken zijn. Due diligence is een continu proces en daarom zullen we deze risico’s doorlopend evalueren en hierop reageren om deze risico’s terug te dringen. Een eerste stap naar deze due diligence aanpak is het in kaart brengen van de risico’s op mens en milieu in onze hele keten. Dit doen we voor alle grondstoffen, goederen en diensten die we inkopen. We inventariseren waar de potentiële risico’s liggen in onze keten. Daar waar de risico’s mogelijk hoog zijn doen we een verdiepende risicoanalyse of een leveranciersaudit. Bijvoorbeeld voor grondstoffen uit landen waar de bescherming van mensenrechten en milieu niet altijd vanzelfsprekend is. Waar nodig zullen we ook de Leverancierscode herzien om potentiële risico’s uit te sluiten.

Duurzame palmolie en verantwoorde sojalecithine
Eerlijke en milieubewuste inkoop
Duurzame palmolie en verantwoorde sojalecithine

In 2021 was alle palmolie en sojalecithine die we in onze melkpoeders gebruiken 100% duurzaam gecertificeerd. De palmolie die we inkopen is massabalans gecertificeerd via de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Dat betekent dat de palmolieproducenten in Indonesië, Maleisië, Colombia en Costa Rica getoetst zijn op criteria zoals het voorkomen van ontbossing, het verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en goede arbeidsomstandigheden.
De palmolie verwerken we in onze fat filled poeders. Bij deze producten vervangen we melkvet door plantaardig vet, waarbij de nutritionele waarde behouden blijft. Dit zorgt voor een lagere kostprijs en vergroot de toegankelijkheid van onze producten. Onze doelstelling blijft om 100% van de palmolie RSPO gecertificeerd in te kopen, bij voorkeur en in overleg met klanten werken we toe naar gesegregeerde certificering. Dit houdt in dat de gecertificeerde palmolie in de hele toeleveringsketen fysiek gescheiden wordt gehouden. Gesegregeerde inkoop zorgt voor meer transparantie dit helpt ons om beter samen te werken en risico’s weg te nemen.
In een deel van onze producten verwerken we sojalecithine zodat ons melkpoeder goed oplosbaar is in water. Sinds eind 2015 gebruiken we uitsluitend 100% verantwoorde sojalecithine gecertificeerd volgens ProTerra of RTRS. Dit betekent dat de sojabonen volgens duurzame criteria worden geteeld, in ons geval in Brazilië. Criteria zijn bijvoorbeeld bescherming van werknemers, lokale bedrijven en kwetsbare gebieden en ontbossingsvrije productie.
Als onderdeel van onze due diligence aanpak brengen we het komende jaar voor hoog-risico grondstoffen die we gebruiken alle risico’s op mens en milieu in kaart. De eerste stap is inventariseren welke grondstoffen hoge risico’s met zich meebrengen. In deze inventarisatie nemen we in ieder geval palmolie, soja, kokosolie en cacao mee. Kokosolie gebruiken we voor blends van melkpoeder en cacao, als ingrediënt voor de chocolade industrie. Ons doel voor 2022 is om meer inzicht te krijgen in deze risico’s. Op basis hiervan maken we een plan van aanpak voor het verder verduurzamen van ons grondstoffengebruik.
Gezien de huidige grondstofuitdagingen koopt Vreugdenhil in 2022 tijdelijk sojalecithine in zonder duurzaamheidscertificaat. Het is ons streven om, zodra het weer mogelijk is, enkel duurzame sojalecithine in te kopen

Transport
Eerlijke en milieubewuste inkoop
Transport

RMO transport
Onze Rijdende Melk Ontvangst (RMO) transporteurs rijden jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kilometer om de melk van onze melkveehouders naar onze fabrieken te brengen. Het gebruik van brandstof en de uitstoot van broeikasgassen proberen we zoveel mogelijk te beperken door slim te plannen en door zuinigere vrachtwagens in te zetten.
In 2021 hebben onze transporteurs flinke stappen gezet om de CO₂ uitstoot verder te verlagen. De CO₂ uitstoot van het transport, per kilogram melk, was 34,5% lager in vergelijking tot 2013. Hiermee is onze doelstelling voor 2022, een reductie van 20% (ten opzichte van 2013), nu al ruimschoots behaald. De CO₂ reductie werd met name gerealiseerd door aanvullende maatregelen van onze vervoerders, zoals het gebruik van nieuwere en schone vrachtwagens. Ook passen een aantal van hen CO₂-compensatie toe.
Overig transport
Om de CO₂-uitstoot van het vervoer van onze eindproducten te beperken maken we al enige jaren gebruik van transport over water voor het aanleveren van onze exportcontainers in de haven. Sinds 2021 transporteren we al onze exportcontainers via de binnenvaart naar de havens van Rotterdam en Antwerpen, tenzij dit niet anders kan. Want in sommige gevallen moeten onze transporteurs uitwijken naar wegtransport, bijvoorbeeld om de containers op tijd in te leveren in de haven, zodat ze ook tijdig bij onze klanten aankomen. Het afgelopen jaar bleef ook de beschikbaarheid van containers en beschikbare ruimte op (zee)schepen een uitdaging. De impact van COVID-19 op de wereldwijde containerlogistiek bleef merkbaar en ook de transportkosten namen toe. Desondanks hebben we het aandeel binnenvaarttransport in Gorinchem en Scharsterbrug op peil kunnen houden. In Gorinchem werd 91,2% van onze eindproducten over water vervoerd (in 2020 was dat 93,6%). In Scharsterbrug ging 87,3% van het transport over water (in 2020 was dit 85,7%).
In 2021 hebben we in Barneveld een flinke stijging weten te realiseren in het gebruik van barge operators voor het voortransport van zeecontainers. Hierdoor hebben we grote stap gezet. Het transport over water steeg naar 79% (in 2020 was dit 67%). Hiermee hebben we onze doelstelling van 70% ruimschoots behaald. De containers worden vanaf Barneveld per truck naar een nabijgelegen terminal in Tiel gebracht en vervolgens over water getransporteerd. Ook de exportverladingen vanaf externe partijen worden zoveel mogelijk over water vervoerd. In 2021 werd 79% van deze ladingen over water vervoerd. Voorheen maakten we hiervoor nog veelvuldig gebruik van wegtransport. Het vergroten van de inzet van watertransport voor het vervoer van onze zeecontainers blijft de komende jaren onze aandacht hebben.
Naast een toename van transport over water namen we ook andere maatregelen om de uitstoot van CO₂ verder te beperken. Zo is er meer focus gekomen op efficiënter transport door slim te plannen, vrachten te combineren en volumes per rit te optimaliseren. Hiervoor werken we intensief samen met onze transporteurs en klanten. Hiermee reduceren we het aantal transport kilometers. Ook het komende jaar gaan we hiermee door.
Het verminderen van CO₂-uitstoot van transport per ton product blijft een doelstelling. Echter is het afgelopen jaar de totale CO₂ uitstoot niet berekend.

Henk Bouw
Manager Transport & Export
Eerlijke en milieubewuste inkoop
'We zijn continu bezig om ons transport verder te verduurzamen'
Henk Bouw
Manager Transport & Export

'We zijn continu bezig om ons transport verder te verduurzamen.'
“Onze producten vervoeren we naar meer dan 130 landen over de hele wereld. Dit proberen we zo duurzaam mogelijk te doen. We vervoeren onze exportladingen zoveel mogelijk per schip, of dit nu om voortransport naar de haven gaat of het hoofdtransport naar de klant. Voor het vervoer vanaf onze productielocaties naar de havens van Rotterdam of Antwerpen maken we zoveel mogelijk gebruik van transport per binnenvaartschip. Binnen Europa gaat het meeste transport over de weg en een deel per shortsea of met de trein. We zijn continu bezig om ons transport verder te verduurzamen.”
“Ondanks de coronapandemie, waardoor er onder andere een groot tekort aan containers was en de geplande vaarschema’s van schepen niet altijd betrouwbaar waren, is het toch gelukt een groot percentage van ons voortransport via de binnenvaart te vervoeren. Dankzij de kennis en ervaring van onze medewerkers en de goede relaties die we hebben met transporteurs, vonden we vaak een oplossing. Hierdoor hebben we het aandeel vervoer over water in Gorinchem en Scharsterbrug stabiel weten te houden en in Barneveld zelfs laten stijgen.”
‘’Ook focussen we op het beperken van het aantal transportbewegingen. Dit doen we in afstemming met onze klanten, bijvoorbeeld door het combineren van kleinere ladingen om zo groot mogelijke volumes in een container of truck te laden, binnen de eisen die gesteld worden vanuit regelgeving en kwaliteitsoogpunt. Het mooie is dat initiatieven hiervoor geïnitieerd worden vanuit verschillende medewerkers van onze Supply Chain afdeling. Hierdoor merk je dat het onderwerp duurzaam transport echt leeft binnen ons bedrijf.”
“Het is en blijft een uitdaging om zo duurzaam mogelijk te leveren, tijdig én tegen redelijke kosten. Daarom hebben we ook korte lijntjes naar andere afdelingen. Samen maken we een goede afweging tussen de wensen van de klant en onze eigen eisen rondom duurzaam transport.”

Duurzame verpakkingen
Eerlijke en milieubewuste inkoop
Duurzame verpakkingen

De aandacht voor duurzame verpakkingen in de maatschappij, bij onze klanten en de overheid, groeit. Onze belangrijkste verpakkingsmaterialen zijn blik, plastic en papier. Deze hebben een belangrijke functie voor de kwaliteit en voedselveiligheid van ons product. In samenwerking met klanten en leveranciers werken we aan het verduurzamen van onze verpakkingsmaterialen. Voorop staat dat de nieuwe verpakkingen geen negatief effect mogen hebben op de kwaliteit en de houdbaarheid van onze producten.
In 2021 werkten we samen met een van onze klanten verder aan een duurzaam alternatief voor onze sachets. We gebruiken nu een dunnere aluminium laag voor onze sachets, en dus minder materiaal. Verschillende testen zijn uitgevoerd om te onderzoeken of deze laag nog dunner zou kunnen door middel van opdampen van aluminium. Dit blijkt nog een uitdaging in verband met de houdbaarheid van het product. Het komende jaar zetten we deze testen voort om een geschikt alternatief te identificeren. Het doel is om in 2022 een alternatief materiaal te introduceren in de markt, en het project af te ronden.
Ook is er een samenwerking opgezet met een van onze leveranciers om de caps van de melkblikken te verduurzamen. De nieuwe caps zijn lichter doordat ze minder plastic bevatten. Ook kijken we of de nieuwe caps deels van biobased plastic gemaakt kunnen worden. De testen op kleine schaal waren positief. In 2022 gaan we door met de opschaling van deze pilot.
Met deze twee projecten hebben we onze doelstelling om samen met onze klanten en leveranciers te werken aan duurzame verpakkingen behaald. Het afgelopen jaar voerden we gesprekken met onze leveranciers om de mogelijkheden voor gezamenlijke projecten te onderzoeken. Dit heeft geleid tot een lijst van projecten voor de komende jaren. We zijn onlangs gestart met het eerste nieuwe project om het gebruik van wikkelfolie te reduceren. Onze doelstelling voor het komende jaar is om daarnaast nog een nieuw project op te starten.

Sicco Roukema
Quality Assurance Director
Eerlijke en milieubewuste inkoop
‘Het is ons doel om in onze hele keten negatieve impact op milieu te minimaliseren...'
Sicco Roukema
Quality Assurance Director

‘Het is ons doel om in onze hele keten negatieve impact op milieu te minimaliseren en mensenrechtenschending te voorkomen’
“Naast de Nederlandse melk gebruiken we ook diverse andere grondstoffen voor onze producten en dat doen we met oog voor milieu en mensenrechten. We kopen daarom al geruime tijd gecertificeerde palmolie en sojalecithine in, en nemen onze verantwoordelijkheid in de keten. In het inkoopproces nemen we de impact op het milieu en mensenrechten daarom altijd mee met het doel om eventuele negatieve impact te minimaliseren of te voorkomen.”
“Dat begint met transparantie. We besteden de komende periode tijd aan het in kaart brengen van onze gehele toeleveringsketen: dus niet alleen onze leveranciers, maar ook hun leveranciers en die daarvoor. Pas als we weten wie onze grondstoffen in handen hebben gehad, wat hun beleid is en waar deze partijen zitten, kunnen we de beste inschatting te maken van eventuele risico’s. Zijn die aanwezig? Dan zoeken we de samenwerking op met de leveranciers of controlerende instanties, bijvoorbeeld zoals we nu al doen met palmolie via RSPO-certificering, om risico’s te verminderen en uiteindelijk voorkomen.”
"Een aantal grondstoffen, zoals palmolie, soja, cacao en kokosolie, krijgen veel aandacht omdat zij bekend staan om de risico's die zij met zich mee kunnen brengen zoals ontbossing en schending van mensenrechten. Daarom gaat Vreugdenhil onderzoeken of we hoog-risico grondstoffen in plaats van massa balans, gesegregeerd kunnen certificeren. Zo dragen we bij aan een transparante keten waar mens en milieu gerespecteerd worden.”
Resultaten 2021
100%
duurzaam
... was de palmolie en sojalecithine die we in onze melkpoeders gebruikten in 2021.
Transport
34,5%
reductie van CO₂-uitstoot door melktransport in 2021 t.o.v 2013, per kilogram melk.
In 2020 was dit 30,5%.