Overslaan en naar de inhoud gaan

Met dit programma zetten zij een nieuwe stap op weg naar een duurzame melkveehouderij. Inmiddels hebben 80 melkveehouders zich bij dit initiatief aangesloten waarbij zij actieve ondersteuning krijgen bij het verlagen van de footprint. In 2025 wordt het aantal deelnemers verdubbeld tot 150.

De Nederlandse zuivelindustrie staat wereldwijd bekend om haar innovatie en hoogwaardige producten. Met een productie van ruim 27 miljard euro en een bruto toegevoegde waarde van 8,3 miljard euro (2023), levert deze sector een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Tegelijkertijd werkt de sector hard aan verduurzaming om haar ecologische voetafdruk te verkleinen, passend bij de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Projecten zoals het Tomorrow’s Dairy programma onderstrepen hoe samenwerking in de keten kan bijdragen aan significante verbeteringen.

Duurzame impact met concrete maatregelen
Het Tomorrow’s Dairy programma van Nestlé en VDF is ontstaan vanuit de dringende behoefte om de broeikasgasemissies in de melkveehouderijsector te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Dit doen zij door veehouders te helpen om de footprint van hun bedrijf te verlagen en samen te werken aan een betere bodemgezondheid, waterbeheer en biodiversiteit. Dat moet niet alleen leiden tot een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk, maar óók tot een duurzaam businessmodel. 

Door de gezamenlijke inspanning is sinds de start van het programma in 2022 al een vermindering van de CO2-eq -uitstoot van 15 procent gerealiseerd. Dit is bereikt door de inzet van rantsoenoptimalisatie en maximalisatie, een verminderd gebruik van kunstmest, inzaaien van percelen met grasklaver en de inzet van hernieuwbare diesel. Deze optelsom van maatregelen draagt bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van de melkveehouderij. 

Theun Vellinga, onderzoeker bij kennispartner Wageningen University & Research, presenteerde de behaalde resultaten vandaag tijdens een kleinschalige stakeholderbijeenkomst en benadrukte hier het succes van de aanpak. De ambitie van het Tomorrow’s Dairy programma is om tegen 2030 een CO₂-eq reductie van 50 procent te realiseren ten opzichte van 2018 – een ambitie die met de tot nu toe behaalde reductie en innovatieve voederadditieven zoals Bovaer® steeds meer in zicht komt. Het winnen van de Nederlandse Logistiekprijs 2024 is een extra motivatie om door te gaan met deze unieke en nu al succesvol gebleken ketensamenwerking.

Programma met oog voor de praktijk
Het vernieuwde Tomorrow’s Dairy programma is aangepast om beter aan te sluiten bij de behoeften en feedback van melkveehouders. De herlancering omvat een aantal belangrijke veranderingen:

  1. Snellere opschaling: in 2025 neemt het aantal melkveehouders met ongeveer 70 deelnemers toe, waardoor in totaal 150 melkveehouders meedoen. Het uiteindelijke doel is dat het programma uit ruim 200 deelnemers bestaat;
  2. Resultaatbeloning: melkveehouders ontvangen voortaan beloningen op basis van behaalde CO₂-eq-reducties; zo wordt elke gram reductie beloond (vanaf 1.050 gram CO2 eq/kg melk);
  3. Eenvoudig puntensysteem: melkveehouders kunnen, in tegenstelling tot vergelijkbare programma’s, op elke KPI afzonderlijk scoren en op verschillende KPI’s beloond worden;

Op weg naar de voedselvoorziening van de toekomst
In het vernieuwde programma ligt de nadruk meer op waardering, beloning en het stimuleren van ondernemerschap en innovatie. De ambitie is om op termijn ruim 200 melkveehouders met kennis en financiële middelen te helpen om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Met een individueel bedrijfsplan als startpunt, wordt een op maat gemaakt advies opgesteld over de manier waarop zij hun bedrijf toekomstbestendig kunnen maken door de broeikasgas-uitstoot drastisch te verminderen. Binnen de aanpassingen van het programma blijft de intensieve, persoonlijke begeleiding en training van deelnemers door agrarisch adviseurs onverminderd belangrijk.

“Wij zien dat dit daadwerkelijk mogelijk is en een significante impact heeft: je kunt wel een plan hebben, maar het in de praktijk brengen, daar gaat het echt om. Met vallen en opstaan blijven we leren en dat is precies wat we gehoopt hadden te ontdekken. Door ons plan in de praktijk toe te passen, kunnen we de echte haalbaarheid van onze inspanningen meten. Samenwerking met melkveehouders van verschillende typen bedrijven en met diverse grondstoffen, stelt ons in staat de effecten van verschillende maatregelen te leren kennen. Onze gezamenlijke inspanningen hebben nu al, met ups en downs, geleid tot een indrukwekkende CO2-eq reductie van 15 procent”, vertelt Nikki Adamo, CEO Nestlé Nederland.

Albert de Groot, CEO Vreugdenhil Dairy Foods: “Wat we samen met de melkveehouders hebben bereikt, is niet alleen een bewijs van wat mogelijk is, maar ook een inspiratie voor de toekomst van de sector. De 15% CO₂-eq reductie is voor ons niet slechts een cijfer, het is een teken van hoe we, door samen te werken, een verschil maken. Het is de beloning voor de enorme inzet van melkveehouders die zich elke dag inzetten voor duurzaamheid, en het bewijst dat als we gezamenlijk de handen ineenslaan, we daadwerkelijk de toekomst van de melkveehouderij kunnen veranderen. Dit is pas het begin; samen gaan we voor de volgende stap.”

Kijk voor meer informatie op www.tomorrowsdairy.nl

Nikki Adamo en Albert de Groot
Albert de Groot, CEO Vreugdenhil Dairy Foods en Nikki Adamo, CEO Nestlé Nederland.