Tjeerd Jongsma, directeur Fascinating: “De focus van het Fascinating programma is gericht op de hele keten: van gezonde voeding tot de teelt van nieuwe gewassen en van duurzame productieprocessen tot benutting van reststromen en circulaire mest. Daarbinnen is er één onderwerp dat steeds terugkomt en waar veel aandacht voor is: de teelt van eiwitrijke gewassen en de verwerking van eiwitten en andere hoogwaardige nutriënten in gezonde voeding. De toekomst van de landbouw is duurzaam, gezond, natuur-inclusief én financieel toekomstbestendig.”
Toekomstbestendig
Voor die transitie zijn alle spelers nodig en dat gaat niet vanzelf. Alle partijen in de keten moeten samenwerken en investeren om innovaties te ontwikkelen, te testen en naar de markt te brengen. Om het voedselsysteem toekomstbestendig te maken werken we aan veranderingen met in het achterhoofd de vraag: Welke nieuwe producten kunnen we het best op de markt brengen met een goed verdienvermogen én om onze gezondheid blijvend te ondersteunen? Daarvoor zijn systeemveranderingen nodig én commitment van alle partijen.
Jongsma is directeur van het programma dat eind 2020 groen licht kreeg om te starten. Fascinating werd opgericht door landbouwcoöperaties Agrifirm Avebe, Cosun en FrieslandCampina, in samenwerking met Provincie Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, LTO-Noord en het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), dat het open test- en innovatieprogramma coordineert. Inmiddels zijn meerdere partijen aangesloten, zoals Rijksuniversiteit Groningen, Gasunie, Rabobank en is er een nauwe samenwerking met Invest-NL en NOM.
Product- en technologiekennis
Sinds kort heeft ook Vreugdenhil Dairy Foods zich aangesloten als partner bij het programma. Erik Petter, COO: “Vreugdenhil Dairy Foods is een speler in hoogwaardige nutritionele melkpoeders met veel product- en technologiekennis. Dankzij het uitgebreide verkoop- en distributienetwerk heeft Vreugdenhil toegang tot markten over de hele wereld. We zijn vooral actief in zuivel, maar produceren daarnaast ook al meer dan tien jaar plantaardige producten. In aanvulling daarop hebben we in 2022 besloten om meer focus op plant based te leggen door hier een strategische prioriteit aan te geven. Dat heeft onder andere geleid tot de aankoop van een nieuwe productielocatie, die geschikt is om ons assortiment in plant based producten in zowel variëteit als volume te vergroten.”
“We zijn onder de indruk van de route die Fascinating volgt, die zich ook richt op nutritioneel hoogwaardige producten. Dit initiatief zet een fantastische stap vooruit, die prima past bij de ingeslagen strategie van Vreugdenhil. Naast melkpoeders, zien we dat er een groeiende markt is voor plant based producten en we kijken ernaar uit die samen verder te verkennen.”
Verkennen markt
Tjeerd Jongsma: “Samen met Vreugdenhil Dairy Foods gaan we verkennen hoe we nieuwe en gezonde voeding kunnen produceren en afzetten in een nu snel veranderende markt. Vreugdenhil brengt veel kennis en expertise mee. Een spannende opgave waar we samen met de partners van Fascinating continu aan werken, en waar nieuwe partners van harte welkom zijn.”