Overslaan en naar de inhoud gaan
Henri Nestle

Nestlé, uitvinder van de chocoladereep

In 1875 kwam Daniel Peter samen met Henri Nestlé op het lumineuze idee om melkpoeder toe te voegen aan het al reeds bestaande mengsel van cacaoboter, cacaopoeder en suiker. Dit resulteerde in de allereerste chocoladereep. En ook nu nog is Nestlé één van de grootste chocoladeproducenten ter Wereld, met merken als KitKat, After Eight en Smarties. 

 

Melkpoeder de basis

Melkpoeder is naast cacao een van de belangrijkste ingrediënten voor chocolade. Met de High Free Fat Full Cream Milk Powder van Vreugdenhil Dairy Foods maken onze klanten de lekkerste chocoladeproducten. Het hoge vrije vetgehalte zorgt voor een romige en rijke textuur. Deze romigheid verbetert het mondgevoel van de chocolade, waardoor deze nog lekkerder is.

Wat feitjes waarom wij zo houden van chocolade

  • De meeste chocolade wordt gegeten door de Zwitsers, thuisbasis van Nestlé. Gemiddeld verorberen de inwoners van het mooie Alpenland 11 kilo per jaar! Ter vergelijking, in Nederland houden we het bij een bescheiden 5 kilo per persoon. 
     
  • Door chocolade is per toeval de magnetron uitgevonden. Wat? Ja echt. Percy Spencers, werkzaam bij Rayteon, bedacht een nieuwe techniek om microgolfradars te ontwikkelen voor betere radarsystemen om het bombarderen van Londen te beperken. Terwijl hij voor het systeem stond, merkte hij dat een chocoladereep zijn was gesmolten. Voilà, het idee om met microgolven eten snel en gemakkelijk te verwarmen, was geboren.  
     
  • Je verwacht het misschien niet, maar Amsterdam is de grootste cacaohaven ter Wereld. Jaarlijks komt er vanuit West-Afrika 600 duizend ton cacao binnen in de haven van onze hoofdstad, waarna het geëxporteerd wordt naar de rest van de Wereld. 
     
  • Je wist het natuurlijk al, maar je wordt letterlijk blij van chocolade. Dat heeft drie redenen: de aanmaak van endorfine, een stofje in je hersenen dat je een blij gevoel geeft, wordt gestimuleerd door bepaalde stoffen die in chocolade zitten. Ook vind je brein het smelten van chocolade in je mond erg fijn, want ook weer zorgt voor extra aanmaak van endorfine. Ten slotte spelen associaties een rol. Je weet vast nog dat je als kind erg blij werd van een Kinder Suprise ei. Door die fijne herinnering word je toch elke keer weer een beetje vrolijk als je chocolade eet, ook als je eigenlijk heel verdrietig bent.