Overslaan en naar de inhoud gaan
Rik den Hartog viert zijn 50-jarig jubileum

“Ik herinner me nog goed dat ik op mijn brommertje aankwam bij de fabriek in Gorinchem,” zegt hij met een glimlach. Het betekende meteen hard werken: “We moesten partijen met koffiemelk controleren op lekke busjes. In elke doos zaten 96 busjes. We moesten doos voor doos openmaken en kijken of de busjes niet bol stonden.” Hij vindt het productiewerk leuk en blijft hangen. Na verloop van tijd besluit hij een beroepsopleiding tot productievakman te volgen in Den Bosch. “De opleiding was intensief en breed,” legt Rik uit. “Van natuurkunde tot scheikunde en proceskennis – het leerde me alles over het totale bedrijfsproces.”  

Nieuwe bedrijfscultuur
In zijn 50 jaar lange carrière heeft hij veel veranderingen doorgemaakt. Amilko werd Carnation, daarna Nestlé, en uiteindelijk Vreugdenhil Dairy Foods. “Het is bijzonder om te zien hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld van een Amerikaans naar een Zwitsers en uiteindelijk een Nederlands bedrijf,” zegt hij. “Elke verandering bracht ook weer een nieuwe bedrijfscultuur met zich mee, en ik heb me door al die veranderingen heen ontwikkeld.” 

De technologische vooruitgangen waren een van de meest opwindende aspecten in al die jaren Vreugdenhil. “Ik heb de overgang meegemaakt van handmatige analyses naar automatische procesbesturing,” vertelt Rik. “Maar de komst van infraroodtechniek en andere moderne technologieën was echt een game changer.”

Scheikundige verbinding
Rik’s tijd bij Vreugdenhil heeft hem niet alleen professioneel gevormd, maar ook persoonlijk verrijkt. Op het laboratorium, waar hij na zijn opleiding als microbiologisch bedrijfscontroleur aan de slag gaat, ontmoet hij zijn vrouw Diana, een chemisch analist. “Wij zijn samen dan ook een scheikundige verbinding,” grapt hij. “In 1992 zijn we getrouwd en we hebben twee geweldige kinderen. De oudste woont in Noorwegen, dus dat is nu ons favoriete vakantieland.”

Zijn liefde voor het vak zijn betrokkenheid bij de verschillende afdelingen geven hem een schat aan ervaring en kennis. “Ik heb op bijna alle afdelingen gewerkt, van de vulafdeling tot de etiketteerafdeling en de steriliseerafdeling,” vertelt hij. “Ik heb alles meegemaakt, van de overgang van melkbussen naar tankwagens tot de nieuwste automatiseringen.”

Naast zijn werk heeft Rik tal van hobby’s en passies. “Muziek is een grote liefde van me. Ik zing in verschillende koren, zowel Anglicaans als katholiek,” vertelt hij. “Daarnaast houden mijn vrouw en ik enorm van geo-cachen: je moet een beetje puzzelen en je komt nog eens op andere plekken.”

Frietavonden
Rik staat ook bekend als dé frietmaker van Vreugdenhil. “Ik heb twee frietavonden georganiseerd voor mijn collega’s,” vertelt hij met gepaste trots. Zijn geheim wil hij wel verklappen; het gaat om de liefde voor friet, de juiste aardappels en voorbakken en afbakken in geklaard rundervet (Ossewit). “Ik experimenteer nu trouwens ook met het maken van wafels uit groenten en granen.”  

Zijn lange dienstverband bij Vreugdenhil heeft hem door vele veranderingen en innovaties geleid, en zijn bijdrage is dan ook van onschatbare waarde geweest. “Het is in deze tijd best bijzonder om zo’n lange tijd bij één bedrijf te werken, maar als je het naar je zin hebt én de zin kan vinden in wat je doet, dan kun je het met plezier ergens lang volhouden”, besluit hij. 

Hij kijkt dan ook uit naar wat er nog komen gaat. “Ik verveel me niet zo snel. Misschien word ik na mijn pensioen wel externe adviseur voor Vreugdenhil!”

Fotografie: Emy Scholts